Sain need ühe tuttava soomlase facebookist.
Ise ma loomulikult pole jõudnud nii kaugele, et läbi proovida :P
Mõtlesin lihtsalt algul, et kuna vahukommidest tehakse seda voolimismassi, millega torte kaunistada, siis ehk saab ka vahukommitaignast kuidagi otse selle voolimismassi taigna kätte?
Aga siis mõtlesin, et panen juba kõik kolm kommiretsepti korraga üles, äkki kellelgi on huvi :)
VAAHTOKARKIT
2 1/2 rkl liivatejauhetta
3 dl vettä
4 dl sokeria
2 1/2 dl vaaleaa siirappia
2 tl vaniljasokeria
Keitä siirappi, sokeri ja vaniljasokeri ja 2dl vettä n. 10 min. Sekoita sähkövatkaimella 1dl vettä ja liivatejauhe. (kunnes jauhe on liuennut). Kaada liivateliemi joukkoon ja vatkaa vielä n. 10 min. Ripottele vuokaan tomusokeria/kookosta tms. Kaada taikina vuokaan (itse olen laittanut siihen tupperin silikoniseen pyöreään kakkupohjavuokaan. Uunipelti myös käy jos vähän paperilla pienentää kokoa) ja päälle taas valitsemaasi makuainetta. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli. (tää on se vaikein kohta :)) Sitten vaan leikataan sopivan kokoisia paloja tai otetaan muotilla erilaisia kuvioita.
Valmiit karkit voi sit vielä pyöritellä salmiakkimurskalla, jauheella tai maustetulla tomusokerilla. Karamellivärillä voi sitten värjätä massaa oman mielen ja tilaisuuden mukaan!
***
Eli tosi helppoja ja nopeita, sain tän reseptin mun kokkikaverilta ja toimii takuulla.
FUDGE
150 g voita
50 g kaakaojauhetta
1 dl siirappia
1 rkl vettä
1 tl vaniljauutetta (olen käyttänyt v-sokeria kun ei ole ollut uutetta)
450 g tomusokeria
1 dl murskattuja pähkinöitä (vapaaehtoinen, en yleensä laita)
Laita voi ja kaakao kattilaan, sulata keskilämmöllä, älä keitä. Sekoita joukkoon vesi, vaniljaute ja siirappi. Ota kattila pois lämmöltä. Sekoita sekaan loput aineet (ei vatkata, vain sekaisin). Kaada massa voideltuun vuokaan (tippa öljyä leivinpaperilla vuokan pohjalla & reunoilla ajaa saman asian). Anna jäähtyä kunnolla ja leikkaa paloiksi.
***
Tää on kans tosi helppo ja nopea, onnistuu meidän 9-vuotiaalta...
SUKLAAHERKUT
2dl kermaa
200 g suklaata (tummaa tai jotain makua, esim minttu tai appelsiini)
Pilko suklaa ja laita kattilaan kerman kanssa. Kuumenna kunnes suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada massa toiseen astiaan, jäähdytä pakastimessa vartin verran. Vatkaa kuohkeaksi. Pursota tai annostele lusikalla karamellivuokiin, jäähdytä joko pakastimessa tai jääkaapissa.
***
Nää on poikien lempparit, hankaluus on ainoastaan se et täytyy säilöä kylmässä, miel. pakastimessa ja ottaa esiin vasta kun on tarkoitus tarjota. Oikeasti tämä on suklaakääretortun täytettä, mutta meillä tehdään karkeiksi.
Palun keeleabi - mis asi on "liivatejauhetta"?
VastaKustutaliivatejauhe on zelatiin
VastaKustuta