Tere tulemast sellesse retseptikogusse! Püüame siia koguda maitsvaid, kuid lihtsaid ja kergesti tehtavaid toite, nii magusaid kui soolaseid. Kui sul on mõni hea retsept varuks - tõenäoliselt oskad seda juba peast - ja oled nõus seda jagama, siis paneme selle meelsasti siia üles.

pühapäev, 29. mai 2011

valge kala supp

Lapsena oli kalasupp mulle millegipärast täiesti vastunäidustatud. Seda oleksin olnud nõus sööma ainult pärast pikemat nälgimist. Hetkel on see aga kujunenud üheks meie pere lemmiktoiduks :)

Nimelt avastasin ükskord, et säästukas müüakse üsna odavalt mingit "pangasiuse fileed" - kuigi ma polnud iialgi sellisest kalast varem kuulnud ja mintai fileed. Ostsin neid mitu pakki kaasa, kavatsedes ahjukala teha. Kuid kuidagi läks nii, et tegin hoopis suppi. Ja pärast esimest õnnestumist veel teist ja kolmandatki korda... :)

Porgandit ja kartulit olen pannud koguselt enamvähem pooleks.
Maitseroheliseks kasutan tavaliselt tilli ja peterselli. Avastasin ka, et nõges sobib sellesse kalasuppi ideaalselt (muidugi poole väiksemas koguses kui nõgesesupis).

Valmistamisjärjekord on mul kujunenud selliseks:
*esiteks porgandid suurde potti koos (loorberilehe ja) piprateradega (paar vürtsitera - soome k. "maustepippuri" - ka)
*Seni kuni nad keema hakkavad ja veidi keevad koorin ja tükeldan kartulid ja panen sisse.
* Siis panen pool-sulanud kala pannile - sellest eraldub peale sügavkülma nii palju vett, et kala varsti peaaegu ujub vees. Ühele küljele riputan veidi tüümiani (kui liiga palju panna, läheb teadagi mõruks). Soola panen mõlemale küljele ja päris korralikult, peaaegu nii, et jätkuks kogu supile.
* Kuna meie pliit pole ülikiire, jätan kala vaikselt hauduma ja lippan aeda nõgeseid, tilli ja peterselli korjama. Enne vajutan veekeetja nupu alla. Umbes 700ml nõgeseid korjatud, tulen tuppa, pesen nad veega ära ning kupatan, valades veekeetjast kuuma vee potti ja lastes pliidil veelkord keema tõusta. (Ja seejärel muidugi kurnan ja lõikan kääridega tükkideks).
* Kui kala on nii pehme, et on puust pannilabidaga tükeldatav, siis läheb see kogu vedelikuga supipotti, tükeldatud kupatatud nõgesed, till ja petersell ka. Supp enam keetmist ei vaja, kuid lasen veel hetke seista, et sool ühtlaselt leviks, vajadusel lisan seda juurde.

Ongi valmis.
Ja isegi meie Johan sööb :)

Oletan, et kala võiks veel maitsestada ka sidrunpipraga vms (kogu aeg plaanin osta, aga pole ikka veel ostnud) ning üks mugulsibul sobiks ka vast sinna supi sisse, aga praegune tegemine on olnud selline, nagu ülalpool kirjeldasin.

2 kommentaari:

  1. Palju kala ühes pakis on ja kui palju suppi sellest kogusest saad?

    VastaKustuta
  2. Käisin sügavkülmas uurimas - Mintai paki peale oli kirjutatud 500g ning see sisaldas kolm korralikku fileed.
    Meie pere suur supipott on 4 l ja tegin täna nagu tavaliselt üsna vedela kalasupi - panin umbes pool potti vett, suure supitaldriku võrra hakitud porgandit ja kuhjaga suure supitaldriku jagu kartulit.

    VastaKustuta