Tere tulemast sellesse retseptikogusse! Püüame siia koguda maitsvaid, kuid lihtsaid ja kergesti tehtavaid toite, nii magusaid kui soolaseid. Kui sul on mõni hea retsept varuks - tõenäoliselt oskad seda juba peast - ja oled nõus seda jagama, siis paneme selle meelsasti siia üles.

teisipäev, 10. mai 2011

Nõgesesupp

Minu ja Liisa lemmiksupp kevadel.
Teeme seda väikese potiga, sest ülejäänud pere ei suhtu asjasse sama entusiastlikult.


Vaja:
Umbes 1 l noori nõgeseid. (Suurte kääridega korjates pole isegi kindaid vaja - kääre saab rakendada pinsettidena :)
ps. väikeste nõgeste varred on mõnusad supi sees, pole põhjust piirduda ainult lehtedega)
Mõned kartulid (no näiteks 8)
puljongikuubik
hapukoor
mune (näiteks 3)
soovi korral maitserohelist

Munad keeta, nõgesed puhastada (pesta) ja kupatada (mitte keeta üle minuti) ja loputada. (Kui munakoore värvus pole oluline, võib protsessi kiirendada, keetes munad samas kuumas vees, kust kupatatud nõgesed on vahukulbiga välja tõstetud)
Kupatatud nõgesed lõigata kääridega tükkideks.

Kartulid koorida ja lõigata puljongikuubikuga maitsestatud vette. Mina lisan ka soola.
Keeta, kuni kartulitükid on pehmed. Tõsta pott tulelt,
lisada kupatatud nõgesed.

Serveerida nii, et igasse taldrikusse lõigata pool (tükeldatud) keedumuna, hapukoort ja soovi korral ka maitserohelist.



PS: Olen teinud ka sellist nõgesesuppi, kus porgand ja riis sees, aga isiklikult eelistan seda ainult kartuliga varianti.

5 kommentaari:

  1. Meie pere eelistab seda riisi ja porgandiga varjanti. Sel kevadel tegin naadiga pooleks. Et lastel lõbusam oleks nimetasime seda "Kevadesupiks"
    Veel sööme meelsasti rabarberilehe ja hapuoblika suppi, kus kõik sama ainult rabarberilehed või oblikad naadi ja nõgese asemel :)
    Kõik varjandid minumeelest väga head.

    VastaKustuta
  2. Me tegime ka nõgesesupi ära möödunud nädalavahetusel! Lisasin retseptis loetletud ainetele veel pruunistatud hakkliha, aga puljongikuubikut mitte:)

    VastaKustuta
  3. Aitäh Leelo selle rabarberilehe-idee eest. Ma panin ühe väikse täna täitsa tavalise supi sisse kapsale abiks :) Arvatavasti võiks teda ka salatisse proovida.

    Karina - kas tegid esimest korda? Kuidas tundus, kas liitud fännklubiga :P
    Ma ise ei ole tegelikult kunagi hakklihaga proovinud.
    Ma ka vahepeal vältisin puljongikuubikuid toidutegemisel, aga nüüd ikka vahel panen erinevatesse toitudesse. Võibolla umbes paar korda kuus.

    VastaKustuta
  4. Tegelikult eelistan mina seda "Kevade suppi" teha suitsuliha kontidega. Olen teinud ka hakklihaga . Üldiselt ma ka väldin puljongikuubikuid ja neid " Vegeta " taolisi maitsesegusi, need annavad toidule alati sellise ühetaolise maitse.
    Ja tegin hiljuti ühe hea avastuse: lapsed meil eriti ei taha mustapipart toidu sees. Mina asendasin selle rohelise pipraga ja on väga mõnus, roheline pipar on mahedam.

    VastaKustuta
  5. Päris esimest korda ei teinud, aga varem pole nii hästi õnnestunud ka. Olen nõgest liiga vähe pannud lihtsalt, ei ole osanud arvestada kuidas see keetes vähemaks jääb :)
    Aleksei rääkis, et Norras tehakse nõgesesupp jahuga paksuks, siis jääb nagu püreesupp.
    Ja Kadri rääkis, et kuskil kloostris oli ta söönud nõgesesuppi püreeritult.

    Puljongikuubikuid jah ma ei kasuta ja selle tõttu pole mul neid kunagi kodust kapist võtta lihtsalt. Olen mõelnud kappi muretseda mõne öko-puljongipulbri sellisteks puhkudeks, aga unustan kogu aeg ära selle, kui Selveris käin...
    Ma olen lihtsalt harjunud lihapuljongit tegema, põhiliselt kanakoibadest viimasel ajal. No ja kes see kodutoidu sisse naatriumglutamaati niiväga ikka lisada tahaks, poetooted neid nagunii täis :)

    VastaKustuta