Tere tulemast sellesse retseptikogusse! Püüame siia koguda maitsvaid, kuid lihtsaid ja kergesti tehtavaid toite, nii magusaid kui soolaseid. Kui sul on mõni hea retsept varuks - tõenäoliselt oskad seda juba peast - ja oled nõus seda jagama, siis paneme selle meelsasti siia üles.

laupäev, 28. mai 2011

Ühepajatoit

Ükspäev ühepajatoitu tehes mõtlesin, et see on ju lihtne, kiire ja maitsev - võiks siia kirja panna ja kõik võiksid kommenteerida, kuidas nemad seda teevad.

Meie pere lemmiktoit. Mina teen väikeste juurikatükkidega ja kasutan hakkliha - kõige kiirem ja soodsam variant. Kasutan suurt malmist emaileeritud hautamisnõud, nii hauduvad köögiviljad mõnusasti läbi, ilma et peaks palju vett lisama. (Muide sel potil on ka huvitav ajalugu - selle kinkis meile Aleksei tädi, kes poti USAsse emigreerudes Eestis kaasa võttis, aga aastaid hiljem meil külas käies avastas, et see sobiks nii hästi meie puupliidile ja meile pakiga saatis). 4-liitrisest potitäiest jätkub meie perele täpselt üheks toidukorraks.

Panen malmnõusse hakkliha vähese õliga pruunistuma ja lisan hakitud sibula, veidi soola-pipart. Seejärel köögiviljad valmimise järjekorras - porgand ratastena, kaalikas tükkidena, kartul tükkidena, kapsas ribadena, herned, kaunoad jne. Hernest ja uba üritan igal võimalusel panna sügavkülma, talvel hea ühepajatoidu sisse pista. Iga kord enne uue juurika lisamist lasen toidu podisema hakata. Olen lisanud ka punapeeti ja kõrvitsatükke, jääb ka mõnus. Hautan toitu kuni kõik komponendeid on pehmed, kontrollin maitset ja vajadusel maitsestan. Kõige peale lisan hakitud maitserohelist.

4 kommentaari:

  1. Teie pere ühepajatoit viib tõesti keele alla, nagu olen kogenud :P
    Mina ajan tavaliselt lihtsamalt (loe: odavamalt) läbi, kuna oma aia saadused peaaegu puuduvad. Meil käib see enamasti nii:
    Kartul+porgand+kapsas (+lillkapsas) + sibulaga pruunistatud hakkliha

    VastaKustuta
  2. Oh, lillkapsa olen sootuks unustanud! Paraku ei ole õnnestunud seda mul ise kasvatada... Nüüd lugedes tuli suur lillkapsa isu peale :D

    VastaKustuta
  3. Meil käib asi nii: Tavaliselt läbilasvanud liha (või hakkliha) pannile pruunistuma nii, et pekk on pea olematuks kahanenud. Siis lisan porgandi, sibula ja kaalika tükid ja pruunistan needki. Siis kõik suurde 9 liirisesse potti ja vedi vett peale ja hauduma. Vähe aja pärast lisan ribastatud kapsa ja kõige lõpuks veel kartuli. Kui soovin et lapsed ka sööks siis kahjuks ei saa hernest ja uba lisada :(
    Olen ka peediga teinud ja tõesti on hea.

    VastaKustuta
  4. Ma nüüd sellest jutust õhutatuna olen peale pikemat pausi jälle paar korda teinud :)
    Muide ma viimati lõikasin noori põdrakanepi-võrseid ka sisse - väga hea oli :)

    VastaKustuta